شغل آشپزی – راهنمای کامل (میخوام آشپزشم!)
« آشپزی هنر است» بله! به همین سادگی. حتماً در اطراف خود کسانی را میشناسید که دستی در آشپزی دارند و احتمالاً شخص شخیص شما هم یکی از آشپزهای آیندهای هستید که با شوق و تمرکز زیادی برای هنرمند شدن وقت میگذارید. اجازه بدهید بدون تعارف برویم سر اصل مطلب و آن، اینکه برای آشپز واقعی شدن راه پرفرازونشیب اما بسیار شیرینی را در پیش دارید و اگر به معنای واقعی کلمه عاشق آشپزی کردن هستید و برای حرفهای شدن برنامههایی دارید، داشتن راهنمای کامل شغل آشپزی از آکادمی بینالمللی سرآشپزان مهمترین کاری است که باید در برنامهتان بگنجانید. حالا باید از کجا شروع کنید؟ با ما همراه باشید!
آشپزی؛ مهارت یا شغل؟
آینده شغلی یک آشپز بسیار روشن است! بله در این مورد، تردید نداشته باشید و اگر استعداد و مهارت قابل قبولی در آشپزی کردن دارید برای پیشرفت اقدام کنید. از چشمانداز عملی، آینده شغلی آشپز و سرآشپز بسیار روشن است. بنا بر آماری که دفتر کار آمریکا اعلام کرد، بین سالهای 2021- 2031، رشد شغلی آشپزها تا 15% خواهد بود. این رشد بسیار سریعتر از رشد میانگین مشاغل دیگر است ( 5% در همین بازه زمانی).
« برای مشاوره و اطلاعات بیشتر با یکی از شمارههای زیر تماس بگیرید »
البته فراموش نکنید که شرایط شما با دیگری متفاوت است و احتمالاً از زمانی که یک آشپز مبتدی هستید تا دریافت عنوان سرآشپز باید سالهای زیادی را سپری کنید. از طرفی، ازآنجاییکه این شغل با رشد و پیشرفت کردن خود را نشان میدهد، شما میتوانید بهسادگی کار در انواع آشپزخانهها را تجربه کنید. بنابراین بهترین فرصت است تا برای سرآشپز شدن قدمهای بزرگ و تأثیرگذاری بردارید.
آیا برای یادگیری آشپزی باید درس بخوانم؟
خلاصه عرض کنیم؛ نه ضرورتاً.
شما میتوانید بدون ورود به دانشگاه هم آشپز موفقی باشید. باید اضافه کنیم هیچ مدرک خاص یا گواهینامه دانشگاهی ویژهای وجود ندارد که از شما یک سرآشپز بسازد. درحالیکه با سختکوشی و افزایش تجربه میتوانید در مسیر درستی گام بردارید.
گوردون رمزی Gordon Ramsay و هستن بلومنتال Heston Blumenthal (سرآشپز برنده جایزه) مدرک دانشگاهی در آشپزی ندارند. اما نامهای بزرگ دیگری چون آلتون براون Alton Brown ، آنتونی بوردین Anthony Bourdain و کریستینا توسی Christina Tosi ازجمله سرآشپزهای برجستهای هستند که مدرک دانشگاهی دارند.
البته باید اضافه کنیم بااینکه بدون دانشگاه میتوانید آشپز موفقی شوید ولی نادیده گرفتن آموزش ممکن است شما را با سختیهایی روبهرو کند. اجازه بدهید کمی بیشتر در مورد اثرات آموزش در مسیر آشپز شدن توضیح بدهیم.
فواید آموزش دیدن برای آشپز شدن
با در نظر گرفتن فواید زیر میتوانید دید بهتری نسبت به اثرات آموزش هدفمند در مسیر شغلیتان داشته باشید:
یادگیری مهارتهایی فراتر از مهارت آشپزی
در یک آموزشگاه آشپزی اصولی، هنرجویان معمولاً یک برنامه درسی تعیینشده را دنبال میکنند تا مجموعهای از مهارتها را بیاموزند. این مهارتها با متدهای ابتدایی در آشپزی آغاز میشود و هنرجو را به دنیای گستردهای شامل تنوع فرهنگ غذایی، انواع شیرینیها، مواد نگهدارنده و خلاصه بیشمار نکته دیگر دعوت میکند.
دورههای آموزشی در آکادمی بینالمللی سرآشپزان با این هدف طراحی شدهاند که هر دوره در مقایسه با دوره قبل، هنرجو را به هدف اصلی یعنی هنر آشپزی کردن هدایت کند.
مقاله پیشنهادی : لیست کباب های ایرانی پر طرفدار
تعیین دقیق مسیر شغلی
واقعاً مهم است که تکلیف خودتان را برای آشپز شدن بدانید! میخواهید آشپزخانه شخصی راهاندازی کنید، یک کسبوکار داشته باشید یا تولیدکننده مواد غذایی یا حتی تیستر غذا؟ بنابراین با آموزش دیدن مسیر شغلی خود را مشخص خواهید کرد.
خوب است بدانید که حتی سرآشپزها هم مدتزمان بسیار کمی را صرف آشپزی کردن میکنند (آنها اصولاً مدیر و گرداننده هستند). اما یک سرآشپز واقعی از دو حالت خارج نیست؛ یا سالها در آشپزخانه زندگی کرده یا سالها آموزش دیده است. بنابراین حتماً در این مورد برای خود شفافسازی کنید.
افزایش مهارتهای فنی
البته که آشپز شدن بیشتر به حس کردن مربوط میشود؛ اینکه در آشپزخانه باشید و گرم کار شوید. اما فراموش نکنید که جنبههای فنی کار به افزایش قدرت نوآوری و تبدیل شدن حرفهتان به یک هنر تمامعیار کمک چشمگیری میکند.
آموزش دیدن و داشتن مدرک آشپزی کمک میکند تا فرصتهای دیگر را از دست ندهید. اگر با این مدرک وارد بازار رقابت شوید میتوانید خارج از آشپزخانه هم جایگاه خوبی داشته باشید. با یک مدرک معتبر از آموزشگاه یا مدرسه آشپزی نهتنها یک آشپز/سرآشپز حرفهای بلکه یک منتقد غذا خواهید شد که میتواند بهخوبی در مورد منوی غذای یک هتل یا رستوران نظر بدهد یا رستوراندار قهاری باشد.
بهترین روش یادگیری آشپزی کدام است؟
روشهای بیشمار و متنوعی بهعنوان راهنمای کامل شغل آشپزی وجود دارد. در ادامه فهرستوار به مفیدترین روشها اشاره میکنیم:
- خودآموز و با مطالعه و تجربه شخصی
- خرید بستههای آموزشی آنلاین برای یادگیری آموزش
- تقسیمبندی مباحث آشپزی و یادگیری جداگانه هر مبحث
- شرکت در دورههای حضوری یا آنلاین آشپزی ( آموزش آشپزی از ابتدا تا حرفهای)
با همه این اوصاف ما در مجموعه آکادمی بینالمللی سرآشپزان توصیه میکنیم با یک برنامهریزی هدفمند، برای یادگیری آشپزی اقدام کنید. این برنامهریزی میتواند شامل خودآموز و کار در آشپزخانه شخصی باشد یا برعکس با ثبتنام در دورههای آشپزی، کیفیت بهتری از یادگیری را تجربه کنید.
چگونه در آشپزی ماهر شویم؟
برای اینکه بهعنوان یک آشپز ماهر شناخته شوید لازم است چند اصل مهم زیر را رعایت کنید:
- همیشه در حال یادگیری باشید.
- منظم بودن و تمرکز کافی داشتن را همیشه جدی بگیرید.
- آشپزخانه قلمروی شماست! پس همواره باید تمیز و مرتب باشد ( چه پیش از شروع کار، چه پس از پایان کار)
- پیش از شروع آشپزی تمامی وسایل و مواد اولیه موردنیاز را آماده کنید.
- از ابزار و وسایل آشپزی مناسب، باکیفیت و در یککلام مورد تأیید اهالی فن استفاده کنید.
- انواع چاقو، حرفها برای حرفه شما دارند!
- قدرت تخیل و جسارت خود را تقویت کنید و هرگز این دو خصلت استثنائی را نادیده نگیرید.
- حس بویایی و چشایی خود را همیشه بسنجید و هردو را بزرگترین سرمایه خود بدانید.
- به گارنیش، تزئین دسرها و در کل جذابیتهای بصری غذا پیش از سرو آن اهمیت زیادی بدهید.
- تفکیک زباله در آشپزخانه واقعاً مهم است.
مزایا و معایب شغل آشپزی را بشناسید
بههرحال هر شغلی سختی و خوشیهای خاص خودش را دارد. در راهنمای کامل شغل آشپزی توجه به این مورد اهمیت ویژهای دارد و ممکن است روی انگیزه و تصمیم نهایی شما برای آشپز شدن تأثیرگذار باشد:
مزایای شغل آشپزی
- حرارت و جذابیتهای آن
- روی خلقوخویتان تأثیر مثبتی میگذارد
- افزایش تمرکز و دقت روی هرآن چه میخورید
- یک شغل نوآورانه که باعث کاهش اضطراب میشود
- افزایش اعتمادبهنفس
- حس خوبی به شما میدهد
- یک شغل با میزان زیادی اطلاعات و آگاهی جذاب
- نتیجه در پایان دیدنی است!
- کمک به حفظ سلامت مغز
- جلوگیری از انواع حساسیتها
- کمک به کاهش استرس
- شغلی که همه را دور هم جمع میکند
- میتوانید پسانداز کنید
معایب شغل آشپزی
منصفانه این است که از معایب شغل موردعلاقهتان هم بیشتر بدانید:
- خستهکننده است
- ممکن است گاهی شغل نامناسبی باشد (ازنظر جایگاه اجتماعی و میزان درآمد)
- شغلی وقتگیر
- شغلی پرهزینه
- محدودیتهایی خواهید داشت
- انرژی زیادی از شما میگیرد
- بدون مهارت کاری از پیش نمیبرید
- بهاندازه مشاغل مدرن امروزی سریع نیست
ویژگیهای یک آشپز بینالمللی چیست؟
تا تصاحب موقعیت یک سرآشپز بینالمللی میتوانید ویژگیهای زیر را در خود شناسایی و تقویت کنید!
- از مهمترین ویژگیهای یک سرآشپز، عشق و علاقه به آشپزخانه و آشپزی کردن است.
- مسئولیتپذیری، تخصص، درایت، نظم و انضباط در انجام هر کاری
- دارای قدرت برنامهریزی و زمانبندی دقیق برای تمام کارها ازجمله ورود و خروج خود و تمام پرسنل است.
- دارای روحیه همدلی و کمک به کارکنان و پرسنل درزمان لازم است
- اخلاق مدار است و رفتار و منش حرفهای دارد .
- در صورت اخلاف و درگیری بهسرعت سطح اختلافات را کم کرده و اوضاع و محیط را آرام کند
- اهمیت زیادی به نظافت و بهداشتی بودن کارها میدهد .
- دارای دانش و تخصص لازم برای کمک به پرسنل و مدیر برای انجام وظایفشان به بهترین نحو ممکن است
- خلاق است و ذوق هنری خوبی دارد
- در مقابل سختیها و مشکلات قوی است.
- حوصله و صبر زیادی دارد. وقتشناس است. منظم است.
- روحیه تیمی و مدیریتی دارد
- توجه کافی به تمام جزییات را دارد.
- به کیفیت کار و غذاها متعهد است
- توانایی تصمیمگیری سریع را در مقابله با چالشهای پیش رو دارد.
- به انتقادات توجه میکند و با آنها برخورد درستی میکند.
آیا بازار کار آشپزی خوب است؟
خبر خوب اینکه در راهنمای کامل شغل آشپزی روی اهمیت جایگاه اجتماعی آن بر میزان درآمد تأکید زیادی میشود. با توجه به اینکه میتوانید پس از آموزش و کسب مهارت و افزایش تجربه، موقعیتهای متنوعی را تجربه کنید، کار در هتلها، رستورانها، مراکز تهیه غذا یا آشپزخانههای صنعتی، بنابراین نگرانی چندانی برای تقویت جایگاه اجتماعی و درآمد بیشتر نخواهید داشت.
ناگفته نماند که یک آشپز ماهر میتواند مدیریت یک رستوران یا مکان مشابه را هم داشته باشد و بهصورت کترینگ با سازمانها و شرکتهای مختلفی قرارداد ببندد. درهرصورت شما دغدغه مالی ویژهای نخواهید داشت. بهشرط اینکه حتماً در دورههای آشپزی حرفهای شرکت کنید و از افزایش مهارت خود مطمئن باشید.
فراموش نکنید که ایرانیها مردمانی خوشخوراک و عاشق غذا خوردن هستند. بنابراین نگرانی زیادی بابت آینده شغلیتان در ایران نخواهید داشت!
حقوق آشپز و سرآشپز در ایران چقدر است؟
حقوقی که در راهنمای کامل شغل آِشپزی برای آشپز یا سرآشپز تعیین میشود به عوامل زیادی بستگی دارد. در مرحله اول مهارت و تجربه فرد مهم است، نوع غذا و میزان مواد اولیه موردنیاز را نباید نادیده گرفت. همچنین تعداد نفراتی که برای صرف غذا در نظر گرفته میشوند (حجم غذا) مهم است. البته که توجه به مکان ارائه سرویس آشپزی (اینکه کدام نقطه ایران باشد) در تعیین میزان دستمزد آشپز یا سرآشپز تأثیرگذار است.
معرفی چند شغل مرتبط با آشپزی
جالب است بدانید که با ورود به دنیای جذاب آشپزی، راههای متنوعی برای انتخاب دارید و صرفاً مجبور نیستید به آشپز شدن فکر کنید. بلکه پس از آشنایی با مشاغل مرتبط با این شغل، دست شما برای انتخاب شغل آینده بازتر میشود.
سرآشپز هتل، رستوران، آشپزخانه کترینگ | آشپز هتل، رستوران، آشپزخانه کترینگ | کمکآشپز هتل، رستوران، آشپزخانه کترینگ | سرآشپز طلائی هواپیمایی و کشتیهای مسافرتی و دریایی | مدیر تولید شرکتهای تولیدی مواد غذایی | مشاور غذایی و مشاور تغذیه | کارشناس پژوهش کارخانههای مواد غذایی | کارمند خط تولید شرکتهای مواد غذایی |
معلم و مدرس مدرسه و دانشگاه و آموزشگاه در رشته و دروس آشپزی | مؤسس و مدیرعامل شرکتهای غذایی و موسسه آموزش آشپزی | محقق علم آشپزی | طراح و مجری راهاندازی رستوران، آشپزخانه، کترینگ | کارمند هتل و اقامتگاههای گردشگری و فرهنگی | تیستر غذا و آشپزی | کارشناس HSE و ایمنی بهداشت محیط کار | ناظر هتل، آشپزخانه، رستوران و غذاخوری |
در پایان راهنمای کامل شغل آشپزی، بار دیگر یادآوری میکنیم که «آشپزی هنر است» و هر آشپزی، واقعاً هنرمند نیست!
منبع: escoffier، casaschools، thenextfind
دیدگاهتان را بنویسید